bovebben
bovebben
bovebben
bovebben

Forgalmazás

Az alábbiakban a MegaORA bevezetésének, a használati díjak képzésének eljárását, kategóriáit vesszük sorra.
A MegaORA hasznosításának, használatának két lehetősége van:

Vétel vagy bérlet - a saját szerveren történő üzemeltetés
(ezen felhasználók felsorolása látható a MegaORA felhasználóknál)

ASP - szolgáltatás igénybevétele
(ezen felhasználók nincsenek név szerint felsorolva)


Ez két különböző "termék", más-más díjakkal, más-más működtetési lehetőségekkel rendelkezik. Mindkét termékhez szükséges ORACLE licenc(ek) beszerzése és mindkét termékhez szolgáltatások igénybevétele szükséges a munkavégzés indításához, majd a folyamatos munkavégzéshez.

Az alábbi díjképzés elsősorban a MegaORA mint szoftver termék beszerzési, használati díjaival foglalkozik. Van egy további, egyszeri, minden esetben felmerülő költségtényező, amelyet a használatba vétel költségtervezésnél nagyon komoly súllyal kell figyelembe venni. Ez a MegaORA működés, használat megtanulásának költségei. Ez mind az ASP igénybevételénél az egyes emberek képzésénél felmerül, mind vállalati ERP bevezetésénél, ahol a szervezet számos munkatársánál felmerül, és ezért a projekt költség tervezésnél figyelembe kell venni.

 

A MegaORA használat díjai több részből állnak, ezek a következők:

  • A programhasználat díjai - kötelező
  • Oracle licenc díj - kötelező
  • Szolgáltatások díjai - igénybe vétele és mértéke opcionális


A PROGRAMHASZNÁLAT DÍJAI

Az ismertetésre kerülő programhasználati díj alapja a szerzői jogi törvényből származó elv, hogy a szellemi tulajdon hasznosításából a tulajdonost a hasznosság mértékének arányában részesedés illeti meg. A MegaORA hasznosságát, a díját több, számszerűsítő ismérv alapján számoljuk. Az egyik ismérv, hogy mely alrendszert használják, másik ismérv, hogy hány tételszámot dolgoznak fel egy adott időszakban. További számszerűsíthető ismérv - az Oracle licenc elszámoláshoz is szükséges -, hogy hány db munkaállomással érhető el az adatbázis.

A különböző programhasználat, illetve díjszámítási eljárásoknál az első lépés az ASP díjtáblázat alapján a díjak kiszámítása.
(Az ASP díjtáblázatban szereplő díjak irányárak. Ettől a konkrét megállapodásban mind lefelé, mind felfelé - egyedi megállapodás alapján - el lehet térni).

A tételegységárak alapján kiszámított díjak képzik a követési díjat. A követési díj a folyamatos feldolgozáshoz szükséges ügyelet, adatbázis üzemeltetés, távfelügyelet díja. Ez a követési díj, a vételi díj 25 %-a, azaz a vételi díj a követési díj négyszerese.

Lehetőség van a programok bérletére, amely esetben a programok vételére nem kerül sor. A használati jogot, valamint a folyamatos feldolgozáshoz szükséges ügyeletet, adatbázis üzemeltetést, távfelügyeletet a bérleti szerződés alapján szerzi meg a Felhasználó. Az éves bérleti díj a vételi díj 50 %-a, azaz az ASP díjtáblázatban szereplő díjak kétszerese képezi az éves bérleti díj kiszámításának alapját.

A Megastar Plus a Szolgáltatásoknál részletezett, tartós együttműködést szem előtt tartva alakította ki programjainak felhasználási módjait. A felhasználási módokhoz különböző díjképzési szabályok tartoznak.

Felhasználási módok lehetnek:

  1. A felhasználó megveszi, bérli a programok és Oracle licencek használati jogát, és saját szerveren üzemelteti a programokat. A díjszámítás lehet keretmegállapodás alapján vagy tételegységáras elszámolás.
  2. ASP szolgáltatás - tételegységáras elszámolás.
  3. Kihelyezett ASP szolgáltatás - felhasználó szerverén tételegységáras elszámolás.


ORACLE LICENC DÍJ

A MegaORA működtetéséhez Oracle licenceket kell beszerezni. A Megastar, mint Oracle partner, viszonteladó, a MegaORA programhoz jogosult kb. 50 %-os Oracle listaáron licencet a felhasználóinak eladni. Ez az un. ASFU licenc beszerzési konstrukció. Az ASFU kedvezményes licenc beszerzés csak a MegaORA programok használatához vehető igénybe.

Az Oracle licenc díjak az Oracle Hungary aktuális árak alapján kerülnek kiszámításra. A díjak USA dollárban vannak megadva, így árfolyamfüggően változhatnak, az Oracle Hungary rendszeresen, több hónapra érvényesen ad ki új árlistát. Az alábbi - példaképpen készített - táblázat a 2006. szeptemberi árfolyam szerinti.

Egy feldolgozáshoz telepített munkaállomások minimális darabszáma 10 db lehet (a lenti árak ezt az esetet mutatják). Az esetleg szükséges további munkaállomások díja már egyesével növeli a díjakat.

Az ASFU konstrukcióban beszerzett licencekkel a MegaORA programot a felhasználó csak saját ügyviteli feladataihoz használhatja (szolgáltatás nem végezhető vele). Az ASP feldolgozásokhoz a Megastar un. szolgáltatási licenceket szerez be, amelyek éves bérlet jellegűek, díjazásuk a feldolgozási tételszám szerinti díjban szerepelnek. (Az Oracle igen szigorúan kezeli a saját felhasználású licenceket, illetve a szolgáltatásra használt licencek elkülönítését.)

Amennyiben a felhasználó már rendelkezik korlátlan Oracle licenc lehetőséggel az alábbi termékekre, akkor az a MegaORA-hoz is használható.

 

2006 évi ORACLE licenc ASFU díjak részletezése

Oracle licence vételi díj (egyszeri) Alapár Kedvezményes ár Darabszám Összesen
Database Standard Edition 60.009,- 29.990,- 10 299.900,-
IAS Forms & Reports Edition 80.012,- 39.990,- 10 399.900,-
Összesen: . . .

699.800,-

Oracle licence vételi díj évente Alapár Kedvezményes ár Darabszám Összesen
Database Standard Edition . 5.990,- 10 59.900,-
IAS Forms & Reports Edition . 7.990,- 10 79.900,-
Összesen: . .

.

139.800,-
2006. évi Oracle licenc összesen: . .

.

839.600,-
Megjegyzés:
Az Oracle termékek követési díja a teljes vételi ár 22 %-a évente, ez a követési díj tartalmazza az Oracle új verzióra való áttérés lehetőségét.


SZOLGÁLTATÁSOK DÍJA

Szolgáltatási díjak (az áfát nem tartalmazzák!)
Díjtalan bemutató: A programok lehetőségeinek bemutatására, ASP feldolgozás megismeréséhez, telephelyünkön, csoportosan, időpont egyeztetéssel félnapos díjtalan bemutatót tartunk
Adatbázis, kiszolgáló szerver telepítés 600.000 Ft/alkalom
Csoportos oktatás a Megastar Plus telephelyén, időpont egyeztetéssel 27.000 Ft/fő
Egyéni oktatás, konzultáció a Megastar Plus telephelyén 11.000 Ft/óra
Oktatás, konzultáció, programtelepítés helyszíni közreműködés 14.000 Ft/óra
Vidékre utazási hozzájárulás 120 Ft/km
Budapestre történő kiszállás díja 6.800 Ft
Egyedi programkészítés, ügyvitelszervezési konzultáció 20.000 Ft/óra
Teljeskörű ügyvitelszervezés egyedi megállapodás szerint, 102 ezer Ft szervezői napidíj plusz utazási hozzájárulás
Fenti díjak az áfát nem tartalmazzák!